Zijnsgerichte psychotherapie

een foto van 5 zwanenkuikens in een nest

Psychotherapie klinkt zwaar en geeft het idee dat je in de war moet zijn om hiervoor in aanmerking te komen.
Maar zijnsgerichte psychotherapie is echt voor iedereen die vanuit zijn ware “zijn” wil leven, oftewel: genieten van het leven!

Als je kijkt naar het lijden van de mens in het algemeen, dan zie je dat het meeste van dit lijden voortkomt uit de gedachten die ze hebben over het leven…. en niet door het leven zelf!

We hebben vaak het idee dat dingen verkeerd zijn gelopen in ons leven, dat wij of anderen het beter/anders hadden moeten doen of dat een bepaalde gebeurtenis ons niet had mogen overkomen. Hierdoor voelen we ons teleurgesteld, boos, verdrietig, neerslachtig of schuldig. Ook zijn we geneigd te piekeren over wat er nog staat te gebeuren, hierdoor ontstaan angst en zorgen over de toekomst.

Al deze emoties doen iets met ons: het geeft stress! Deze stress voelt niet goed waardoor we allerlei acties gaan ondernemen om er weer vanaf te komen….. We ontwikkelen (al heel vroeg in ons leven) een manier om met nare gevoelens om te gaan. Dit heeft duidelijke gevolgen voor jou als persoon in de rest van je leven, zowel psychisch, sociaal, emotioneel als lichamelijk.

De ervaring leert helaas dat alles wat we proberen te ondernemen om ons beter te voelen (ontsnappen aan het nare gevoel), vaak maar een tijdelijk gevoel van verlichting geeft. Het lost niet het werkelijke (onderliggende) probleem op, we lijken achter iets aan te jagen dat op deze manier nooit echt bereikt wordt=> het is een illusie!
Het percentage mensen met een burn-out en/of depressie neemt nog steeds toe. Het wordt toegeschreven aan de steeds drukker wordende maatschappij…In werkelijkheid zit de onrust in de mensen zelf. Het altijd maar zoeken naar manieren om je beter/gelukkig/vrij/voldaan te voelen, altijd maar zoeken naar oplossingen buiten jezelf…het is een eindeloze strijd.

En daarbij komen we tot de kern, want het probleem ligt namelijk niet buiten jou, maar binnenin jou. Het goede nieuws is dat je daar dus ook de oplossing vindt! Hierbij is bewustwording het sleutelwoord. Zodra je bewust wordt van wat er in jou leeft en wat de reden is dat je je niet prettig voelt, kun je gaan werken aan die reden. Vaak is de reden voor onprettige gevoelens: onprettige gedachten, want vanuit het denken ontstaat weer het gevoel. Heb je een onprettige gedachte, dan voel je je onprettig. Zodra je je gedachten leert begrijpen (welke gedachten heb ik en waarom heb ik die), kun je leren hiermee om te gaan en kun ze positief gaan beïnvloeden. De echte bevrijding ontstaat wanneer je ontdekt dat je gedachtes hebt, maar dat je deze gedachtes niet bent!

Naast bewustwording en werken aan negatieve gedachten, is ook een actieve aanpak van energieblokkades in het lichaam erg belangrijk. Om ‘goed in je vel’ te kunnen zitten, is het belangrijk dat de energie in je lichaam weer goed kan stromen. Dit vergroot je draagkracht, waardoor het leven makkelijker gaat en er weer ruimte voor genieten ontstaat oftewel, ruimte voor WIE JIJ WERKELIJK BENT!!

Het is een mooi en boeiend proces, op weg naar jouw ware zelf. Om jou daarin goed te kunnen begeleiden, maakt Pure Medicine gebruik van een aantal krachtige technieken:

  • “De kracht van het NU” van Eckhart Tolle
  • “The Work” of Byron Katie
  • Gestalt proceswerk
  • Voice Dialogue
  • Innerlijk kind werk
  • Karakterstructuren
  • Bio-energetica

Gedurende dit bewustwordingsproces kan ook Reiki een mooie ondersteuning bieden omdat het je direct in contact brengt met wie je werkelijk bent!

Tijdens het intakegesprek worden de methoden nog eens duidelijk besproken en zal er gekeken worden naar wat op dat moment het beste bij jou past.

 

een foto van een zwarte zwaan op groen reflecterend water